Munkajog

Ezek közül a legfontosabb, hogy ha az illetékes bíróság megállapítja, hogy a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg a munkavállaló kérésére a munkavállalót vissza kell helyezni eredeti munkakörébe.

Amennyiben a munkavállaló az eredeti munkakörbe való visszahelyezést nem kéri, úgy munkaviszonya (közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonya) a jogellenességet megállapító bírói ítélet jogerőre emelkedésnek napján szűnik meg. Ez a rendelkezés azt biztosítja, hogy a fenti időpontig jár a munkavállaló számára a munkabér, illetve összes egyéb járandóság, amelyet a munkaviszony fennállása alatt egyébként megszerzett. Ezt az összeget azonban csökkenteni kell az eljárás ideje alatt máshonnan kapott jövedelemmel. A jogellenes megszüntetés szankciója az, hogy a bíróság a munkáltatót a munkavállaló legalább két, legfeljebb tizenkét havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezi.

A munkáltató által alkalmazott negatív diszkrimináció (nem, faj, bőrszín, vallás, szexuális irányultság, kor, nemzetiség, családi illetve egészségügyi állapot, stb. alapján) esetén a munkavállaló érdekérvényesítésének lehetőségeiről részletes tájékoztatást adunk, és igény esetén ellátjuk a jogi képviseletet az eljárás alatt.

Amennyiben Önnek a fentiek alapján jogi segítségre van szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot irodánkkal az alábbi űrlap kitöltésével, vagy keressen minket elérhetőségeinken.